Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Sformatowany Dysk - Instalacja Systemu
Autor Wiadomość
Admin
Site Admin

Wysłany: Czw 27 Lip, 2006 7:03 pm   Sformatowany Dysk - Instalacja Systemu

Nasza Redakcja dostała email następujacej tresci.
Cytat:
Pomocy!!! prosze o pomoc moj młodszy brat zformatował mi kompoter ale tak nie umiejetnie ze nic nie moge zrobic,..On właczył MS-DOS tam wyskoczył mu komunikat C:winodowsfomrat c: i enter sformatował wszystko nie wiem jak teraz mam zainstalowac nowe oprogramowanie,procze o pomoc.Prosił bym o wyjasnienie krok po kroku jak mam sie za to zabrac.Z góry bardzo dziekuje Pozdrawiam

Z poważaniem, Adam

A więc jesli chcesz zainstalowaćod nowa system operacyjny(Windows XP):
1. Uruchom ponownie komputer i wejdÂź w opcje systemu BIOS(nacisnij DEL lub F2), i zmień kolejnosćodczytywanych dysków(standardowo jest C/CD-ROM/A). Musisz zmienićaby pierwszy był dysk CD-ROM(klawisze zmian sa opisane pod oknem Bios-u.). Standardowo jest to np. Page Up, Page Down, Del, + badÂź -.
2. Następnie włóÂź płytkę z Systemem Operacyjnym do Napędu i uruchom ponownie komputer.
3. Powinien uruchomićsię instalator systemu. ZatwierdÂź chęćjego instalowania.
4. Nastepnym krokiem jest tworzenie partycji.
Instalator wyswietli Ci dostępna ilosćmiejsca która można podzielićna partycje. Klawisz tworzenia partycji jest podany w instrukcji podczas instalacji. Tworzymy partycje i wybieramy ich format (FAT32 lub NTFS). Standardowo wybieramy NTFS, dzięki czemu będziemy mogli potem utworzyćklika kont administratorów komputera, z podziałem na prywatne dane, do których możemy ograniczyćdostęp. Funkcja ta nie jest dostępna po wybraniu formatowania FAT32.
5. Rozpoczyna się instalacja, podczas której komputer będzie wymagał ponownego uruchomienia(poinformuje Nas o tym instalator). Przy ponownym uruchomieniu musimy spowrotem zmienićkolejnosćodczytywania nosników(C/CD-ROM/A), aby system mógł normalnie odczytywaćdane z dysku.
6. Podczas instalacji ustawiamy najważniejsze dane administracyjne(ilosćkont użytkowników, itp.). Następnie czekamy spokojnie aż system się zainstaluje.
7. Po zakończeniu instalacji komputer uruchomi się ponownie i od tej pory będziemy mogli cieszyćsię nowym systemem operacyjnym.

W razie niejasnosci proszę pisaćna forum.
Artykuł został napisany na potrzeby użytkownika o imieniu Adam.
Redakcja Hackers.com.pl

Odpowiedz do tematu